www.tainic.ro

suntem prea mari ca sa ne opreasca lumea asta atat de mica!

Am Fumat

Sa vorbesc putin despre lucrurile pe care le-am incercat… ma refer la lucrurile care am crezut ca-mi fac bine la un moment dat sau poate chiar mi-au si facut… si concluziile aferente si bineinteles si solutia… solutia pentru mine dar s-ar putea sa te ajute si pe tine.

Am fumat:

Detalii:

Am fumat 6 ani … din clasa a 12-a pana in anul 5 de facultate in medie 1 pachet … 1 pachet jumate pe zi cu perioada cand fumam poate si 2… sau poate fumam doar 5 tigari pe zi.

Motive

a) motiv initial: anturajul… fumand ai acces la anumite grupuri de oameni si se formeaza o oarecare legatura. bineinteles poate la un moment dat ai impresia ca tigara este aia care te face sa te simti f bine cand esti in grup si nu grupul in sine… si de asta iti formezi o dependenta prin asociere fata de tigara.

b) motiv ce vine apoi implicit: in momentul cand fumezi o tigara te simti foarte bine din cauza ca atunci in alea 5 minute stii ca este numai timpul tau si nimeni nu te poate deranja… na esti la o tigara. Asa iti poti pune atunci toate gandurile in ordine.

c) motiv aferent: pe langa dependenta pshihica apare si o anumita dependenta fizica dar este clar minora.

Avantaje

Te linisteste… te calmeaza… te relaxeaza… unii zic ca face bine la memorie din punct de vedere al legaturilor in creier cica se fac mai repede… daaaa !… logic… daca esti relaxat normal ca asa se intampla, dispare ceea ce te opreste sa le faci mai repede, dispare tensiunea. De asta tigara este un ajutor pentru a putea spune STOP… de asta este si dependenta asa de mare. Dar cu toate astea clar nu este o solutie ci este mai degraba un mod de a fugi de probleme… de a le `afuma`.

Dezavantaje

Un miros specific fumatorilor care clar nu este inghitit de prea multi nefumatori. dependenta psihica fata de tigara si un sentiment(ceva amestecat intre neliniste si disperare care te face sa faci teoretic foarte multe lucruri pentru o tigara care in mod normal nu le-ai face…. clar din cauza ca nu mai esti capabil sa-ti ordonezi gandurile singur) foarte aiurea cand nu ai tigari. primul lucru la care te gandesti dimineata este cum sa-ti aprinzi mai repede tigara. Cand te duci sa-ti iei de mancare primul lucru care il faci este sa-ti cumperi pachetul de tigari si apoi daca iti mai raman bani si ceva de mancare. Primul lucru in mintea ta este tot timpul tigara si de multe ori nu te gandesti la persoanele iubite atat de mult cat te gandesti la tigara. Trist dar adevarat… trist ca poate din multe puncte de vedere iti controleaza viata. Si bineinteles dezavantaje de sanatate dar… se pune atata accent pe asta si nu pe ceea ce face tigara mintii.

Daca s-ar dori cu adevarat sa fie o politica clara impotriva tigarii ar trebui sa se faca pe plan pshihic si nu sa-ti arate tot felul de prostii si boli care le faci pe plan fizic… dar boala mentala pe care daca ai rezolva-o? dupa aceea nu vei mai simti nevoia sa pui tigara in gura… este atat de usor… garantat ca daca gasesti o metoda sa te linistesti si sa te simti liber fara tigara nu vei mai dori sa o atingi.

Bine… acum vorbesc din punctul meu de vedere… bineinteles ca sunt multe alte vicii pe care ni le gasim tocmai ca sa fugim de probleme… ca un surogat pentru fericire. Voi mai scrie despre vicii dar numai despre ale mele pentru ca sa nu aberez degeaba.

Solutia

Am sa fiu cat se poate de sincer. Am avut multe tentative de a ma lasa pana in momentul in care am facut-o… dar ceea ce m-a convins a fost faptul ca am inceput sa am dureri foarte mari in zona inimii si de fiecare data cand fumam mi-o lua si pulsul razna.. si pp ca si tensiunea dar asta nu stiu ca nu am masurat-o. Si m-am ofticat .. ceeea ce mi se intampla foarte rar dar cand o fac nu mai ramane cale de intoarcere. Si m-am lasat… imi amintesc perfect ca imi cumparasem un pachet de kent 8 si fumasem doar 2 tigari si am zis STOP. Am dat pachetul primului fumator pe care l-am vazut cu cea mai mare bucurie in suflet si i-am zis `ia-l ca eu nu mai am nevoie, m-am lasat`.

Trebuie sa continui si sa zic ca e nasol sa te lasi de fumat… trebuie sa fiu sincer… mai ales daca te lasi brusc. Durerile s-au agravat…pana dupa vreo 2 luni cred cand am fost la doctor si mi-a zis ca nu am nimic ( a mai durat cateva zile pana sa-mi treaca de tot)… poti sa razi… si eu rad acum dar important este ceeea ce crezi tu… iar daca tu crezi ca esti bine… te vei face bine… garantat! si la fel… daca vrei sa te lasi…  e simplu trebuie doar sa vrei si sa simti ca te-ai lasat… nu este de ajuns doar sa-ti doresti, dorinta este ceva care poate la un moment dat se va intampla… in schimb daca vrei ca un lucru sa fie real trebuie sa fie real in primul rand in mintea ta!

Daca mai ai tentative sa te apuci nu este nici o proiblema… am avut si eu destule… nu e nimic nici daca te apuci iar… sincer iti zic. Este in schimb important daca te apuci sa analizezi de ce o faci… motivele adevarate… si iti vei da seama ca nu are nici un sens si te vei opri in mod natural.

1 response to “Am Fumat”

  • Cand va veti hotari sa reuntati la “placerea” de a fuma,va asteapta o echipa de sprijin aici :
    http://www.stopfumatul.ro/forum/index.php

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *